Priesterschap

Priesterschap

DoopselBiechtEucharistieVormselPriesterschapHuwelijkZiekenzalving

Roeping

Wie gedoopt en gevormd is, kan in de Kerk twee speciale sacramenten ontvangen: de wijding en het huwelijk. Beide hebben gemeenschappelijk dat ze bestemd zijn voor het welzijn van anderen. Ze zijn een kanaal waardoor Gods liefde in de wereld kan komen.

Zending door handoplegging

De wijding is bedoeld voor degenen die het werk van de apostelen van Jezus voortzetten. De opdracht die Christus heeft gegeven aan zijn apostelen, is nu toevertrouwd aan bisschoppen, priesters en diakens. Zij ontvangen voor deze zending een wijding. Door de wijding (handoplegging onder het uitspreken van een wijdingsgebed) krijgt de wijdeling de gave van de heilige Geest, zodat zij hun werk voor alle gelovigen kunnen waarmaken.

Bisschoppen

Het wijdingssacrament in zijn volheid is dat van de wijding van een bisschop. Het maakt de wijdeling tot een wettige opvolger van de apostelen. Hij treedt daarmee ook toe tot het college van bisschoppen. Samen met andere bisschoppen en de paus is hij verantwoordelijk voor de gehele Kerk. De bisschop aan wie een lokale kerk is toevertrouwd is in zijn bisdom de spil van eenheid. Iedere bisschop heeft in de geloofsgemeenschap de taken van onderricht, heiliging van de gelovigen en bestuur.

Priesters

Bij een priesterwijding roept de bisschop Gods kracht af over de nieuwe priester. De priester kan in de naam van Christus en als medewerker van de bisschop het woord van God verkondigen en de sacramenten als Eucharistie, doop, biecht en ziekenzalving, toedienen.

Diakens

Bij een diakenwijding wordt de nieuwe diaken aangesteld tot een dienst binnen de geloofsgemeenschap in naam van de bisschop. Hij staat de priester bij in de eredienst, bij pastorale taken en op het gebied van de liefdadigheid. Hij kan dopen en Gods zegen afroepen over een huwelijkspaar.

Wie dient de wijdingen toe

Alle drie de wijdingen worden toegediend door bisschoppen als opvolgers van de apostelen.

Waarom worden alleen mannen gewijd

Alleen gedoopte mannen, die bekwaam bevonden worden, kunnen gewijd worden. Dat de kerk vrouwen niet wijdt heeft te maken met de keuze van Christus zelf, die alleen mannen als zijn apostelen koos.

 

 


Wijdingssacrament

Het wijdingssacrament is een van de zeven sacramenten die de Kerk van Christus telt. Dit sacrament bestaat uit drie graden: diaconaat, presbyteraat en episcopaat.

Handoplegging
Zoals alle sacramenten bestaat ook het wijdingssacrament uit een zichtbaar teken en uitgesproken tekst. Het teken is handoplegging en de tekst is het wijdingsgebed. Iemand ontvangt een wijding als een bisschop in een liturgische viering die persoon de handen oplegt en een speciaal gebed over hem uitspreekt.

Ordenen
In de Latijnse traditie van de Katholieke Kerk wordt niet van ‘wijden’ gesproken maar van ‘ordenen’ of ‘rangschikken’ (ordinare). Een wijdeling (ordinandus) wordt lid gemaakt van een orde (ordo), dat is een groep mensen van dezelfde rang en functie. Lees verder….


Het Priesterschap behoort, evenals het huwelijk, tot de sacramenten voor de gemeenschap.

Door de wijding tot priester wordt een mens, na een speciale opleiding hiervoor, in staat gesteld om in naam van Jezus Christus, Gods genade in de sacramenten, aan gelovigen door te geven.

Door de handoplegging tijdens de wijding, wordt de wijdeling (de priester) bedienaar van de sacramenten in naam van Christus. Hij wordt hierdoor, als het ware een levende icoon van Christus. Dit plaatst een priester in een bijzondere verhouding en verantwoordelijkheid ten opzichte van andere mensen.

Iedere gedoopte Christen, van het mannelijk geslacht, kan door God geroepen worden om “man van God” te worden.

Ook is er de mogelijkheid om binnen de kerk opgeleid te worden tot diaken. Dit is een Rooms-Katholieke geestelijke die de 1e wijding heeft ontvangen, echter niet gekozen heeft voor de 2e wijding tot priester. De 3e en laatste wijding in de Rooms Katholieke kerk is de wijding tot bisschop.

Contact en info

Voor wie zich geroepen voelt tot het vervullen van een functie in de kerk en zich wil oriënteren, kan contact opnemen met: