Mariagrot Rossum

Mariagrot Rossum
Mariakapel Thijplein Rossum
Mariakapel Thijplein Rossum

Naast een fraaie Calvarieberg op het kerkhof en een H. Hartbeeld tegenover de Plechelmuskerk, vormt de Mariagrot, nabij de kerkingang een ander beeld van devotie, ook al om het achterliggende verhaal.

Vele jaren was deze grot een opvallend beeld bij een woning in het natuurgebied Oude- en Voltherbroek. De “Maria van Krabb’n Jan” werd zij genoemd, want onder die naam was de bewoner van het schilderachtige huisje in deze streek bekend.

Wie was deze man, die eigenlijk Jan Groeneveld heette. Krabb’n Jan was op een Tweede Paasdag in de jaren vijftig van de vorige eeuw voor een boetetocht naar Rome vertrokken. Hij was gekleed in korte broek en reed op een fiets met transportfietsbanden. Als bagage had hij enkele droge worsten, een tienpond roggebrood en een stuk spek. In zijn portemonnee had bij bijna honderd gulden aan kleingeld.

Na 22 dagen kwam hij in Rome aan. Hij had een aanbevelingsbriefje bij zich van pastoor J.G. Bolscher van Beuningen, waarmee hij de kunstschatten van Rome mocht bewonderen.

Na 4 dagen ging hij weer terug richting Nederland en bij Metz verloor hij zijn portemonnee met daarin nog dertig gulden. Maar hij kwam heelhuids terug in Rossum. Later vond hij een baan bij de NAM, waar hij een ongeluk kreeg dat hem vroegtijdig invalide maakte. Samen met een collega viel hij van zes meter hoogte. De collega overleed en Jan Groeneveld overleefde val. Hij liet zich omscholen tot metselaar.

Zijn zuster, die nog was, bracht hem op het idee bij zijn huis een kapelletje te bouwen. Hij deed dat in de vorm van een grot, die in 1978 gereed kwam. en die vele jaren zijn tuin sierde. Mogelijk is hem het beeld geschonken door de Zusters Franciscanessen van Noord Deurningen, waaraan zijn zuster was verbonden.

Na zijn overlijden werden de grot en Mariabeeld door zijn familie aan de parochie geschonken, waarna ze op de huidige plek zijn geplaatst.

Begin oktober 1990 is de Mariagrot door pastoor H. Thijert ingewijd.

Bron: Mariakapellen en Landkruisen in Twente


Ongeluk met het Mariabeeld

Mariagrot Rossum Mariagrot Rossum

In de beginjaren van deze eeuw bleek dat het Mariabeeld aan een grondige onderhoudsbeurt toe was. Gerard Voorpostel is toen bereid gevonden om dat onderhoud te verrichten. Na vele uren van herstellen, plamuren en schilderen is het beeld na, na een paar maanden, weer teruggeplaatst in de grot.

Helaas heeft het dorp niet lang kunnen genieten van het gerestaureerde beeld. Op een een mooie fietsdag in april 2013 is er een ongeluk gebeurd met het beeld. Enkele fietsers zijn bij het beeld geweest en de man was van plan om een foto te maken van zijn vrouw met het beeld in haar armen. Helaas is het beeld uit haar armen gegleden. Dus hier was geen sprake van vandalisme.

Het is weer hersteld

Opnieuw is Gerard Voorpostel een aantal maanden bezig geweest om het beeld te herstellen. Op 14 augustus 2013 is het beeld weer teruggeplaatst en kunnen we vanaf dat moment genieten van prachtig hersteld beeld. Gerard, dank voor al het werk.

Mariagrot Rossum